Monday, January 25, 2010

Därför är Apples tablet historisk



Onsdagens släpp av Apples tablet är historisk. Den markerar nämligen PC-erans slut.

Alla som har använt en IPhone eller en Gameboy vad en väl fungerande touchdisplay innebär – närmast obeskrivlig närhet, oöverträffad enkelhet och intuitiva gränssnitt.
Och med en skärm på 10 tum kan 95 % av allt arbete som utförs på en PC göras på tableten. Bara enklare, snabbare och smidigare.

Tänk er mötet på jobbet, där alla har en tablet. En skiss ritas, och ”slängs” ut till alla mötesdeltagarna med en fingerdragning, varpå alla kan arbeta tillsammans. Eller besöket som säljaren gör. Eller ekonomen som sitter och skissar på ett Excelark. Visst, ibland kanske tangentbordet fyller ett syfte, men oftast inte. Och en stor extern skärm, det kan man fortfarande ha på arbetsplatsen, med tableten på skrivbordet liggandes framför sig. Eller för alla de som främst arbetar med kommunikation, framför en kunddatabas. Det är inte mycket som håller dem kvar vid PC:n.

För tableten innebär en ny dimension. En tablet som är location aware, har acceleratorer, kompass och flerfingersinmatning innebär helt nya friheter – med intuitiva gränssnitt som följd.

Samtidigt tappas känslan av att man håller på med en ”dator”. Den fysiska formen påminner lika mycket om ett anteckningsblock, en liten tv, en tidning eller en bok – inte en liten dator.

PC:n i sig kommer inte att försvinna, utan finnas kvar hos desamma som var snabbast med att anamma den: Ingenjörer, forskare, arkitekter och liknande vars applikationer är av det tyngre slaget.

Så den 27:e januari 2010 är ett datum att minnas. Det markerar slutet på PCn. Slutet på IT-revolutionens början.

No comments: