Wednesday, May 19, 2010

HTML5 ersätter inte Flash

När Apple är inblandad så skapas det alltid en motpart, en fiende som Apple och Steve Jobs använder för att skapa samhörighet bland Appleentusiaster. Det är en välkänd teknik som uppmärksammats gång efter annan, och den är lika effektiv som den är påfrestande för oss vanliga datoranvändare.

Nu senast är det Flash och tredjepartsplugins som fått stå i skottgluggen. Flash, säger Apple, är ineffektivt, drar mycket batteri och gör program buggiga.

Som ersättning för Flash pekar man på HTML5, en webbstandard som om några år stöds av en majoritet av webbläsare, och som då givetvis blir intressant för en webbutvecklare.

Men det är här som Flashs belackare är fel ute. För det är givetvis inte Flash roll att konkurrera med HTML5. Nej, som all tredjpartsmjukvara så ska Flash stå på barrikaderna och pressa fram ny funktionalitet som inte ännu är utvecklad, som inte finns och som absolut inte finns i någon webbstandard.

3d, augmented reality kopplad till kamera, mönsterigenkänning och avancerad bildhantering är exempel på områden där Flash är vida överlägset HTML5, både i fråga om stabilitet, men också när man tittar på räckvidd bland användare.

Jag kan förstå att Apple och Jobs vill undvika Flash, men för oss som arbetar för webben är situationen en annan. HTML5-fanatism har ingen plats hos oss som sätter kunden i första rummet.

1 comment:

Newborn Royal said...

Jag håller på Apple och Steve... Flash nej tack!