Monday, May 11, 2009

Mikrobloggen skapar ett beroende

Mikrobloggen är årets mest hajpade trend - antagligen med rätta, då twitter och liknande tjänster fullständigt kommer att revolutionera vårt sätt att kommunicera och konsumera media.
Men samtidigt finns det en oerhört tydlig baksida, som inte så ofta tas upp inom sfären av sociala medieexperter - Mikrobloggande som ett beroende.

Natasha Schull, antropolog vid MIT, berättade på Gel Conference om de mekanismer som ligger bakom den enarmade banditens framgångar. "Det handlar inte så mycket om att man vill ha en storvinst - det handlar om att spelaren vill komma in i ett flöde", säger Schull.

När vi matas med intryck, reagerar och därefter får återkoppling på vårt agerande skapas ett flöde. Många av oss kan säkert känna igen flödet från datorspel som Sim City, Tetris, Civilization och kanske tom World of Warcraft. Händelser på skärmen, vi reagerar, vårt agerande leder till nya händelser osv. Samma flöden som i en modern enarmad bandit.

Varför dessa flöden är så ofattbart fängslande kan jag bara spekulera i - kanske ger ett flöde där "allt" stämmer kontinuerligt små mikrobelöningar, kanske innebär engagemanget som flödet kräver att vi upplever en total verklighetsflykt.

Men oavsett de bakomliggande orsakerna så är snygga flöden riktigt, riktigt beroendeframkallande, och jag tycker att Natasha Schull tydligt illustrerar detta i sin forskning.

Mikrobloggarna uppfyller dessvärre (och dessbättre) samtliga krav på ett beroendeframkallande flöde - du får kontinuerliga intryck att ta ställning till och reagera på, du får kontinuerlig feedback på dina inlägg, och allt går i en oändlig loop som aldrig tar slut.

Att mikrobloggandet väcker starka känslor var oerhört tydligt när den svenska "bubblan" flyttade från Jaiku till Bloggy - ett faktum som givetvis kan bero på en social aspekt, att en grupp riskerade splittras, men kanske var det helt enkelt så att mikrobloggarna i bubblan helt enkelt var rädda för att förlora sin kontinuerliga "fix"?

Mikrobloggar är ett fantastiskt verktyg. Men frågan är om man verkligen vågar pusha så stenhårt för ett format som riskerar att missbrukas av användaren? Sociala medier i all ära - men vilken arbetsgivare skulle ställa en enarmad bandit på jobbet?


Natasha Schüll at Gel 2008 from Gel Conference on Vimeo.



Mail som missbruk

1 comment:

Jenny said...

“Det går inte att tvivla utan att tänka och inte att tänka utan att finnas till”. Citat från Rudolf, Disruptive.nu