Sunday, May 24, 2009

Tio tips till alla publikationer som vill vinna The Change Generation

1. Skapa kvalitetsinnehåll och respektera läsaren
Framtidens redaktör ser långsiktigt och vågar tro på sina läsare. Djuplodande artiklar och teman, gärna både i fullängd och i Readers Digest-form, vinner över spekulativa TT-nyheter som ”Kommun ger stöd till sex-sekt”.
Inse att sex, alarmerande rubriker, dokusåpaskvaller och våldspornografi är något som sålde mot 40- och 50-talister, men som knappast imponerar på The Change Generation. Kortsiktigt lockas kanske en större publik, men på längre sikt är varje sexrubrik bara ännu en spik i kistan.

2. Skapa ett flöde som fungerar
Som del i The Change Generation förväntar jag mig flöden – tänk Youtube, där du snabbt klickar för att se ett relaterat klipp direkt i videospelaren. I min läsupplevelse är flödet a och o – om flödet inte finns när jag har läst färdigt en artikel, så kommer mitt besök att avslutas. Om jag däremot hittar ett intressant innehåll, bara ett klick bort, så kommer jag att vara sajten trogen tills jag läst varenda artikel som intresserar mig.

3. Lär känna din besökare – och anpassa innehållet efter besökaren
Jag har besökt DN två gånger varje dag det senaste året – trots det möts jag fortfarande av sportnyheter. Jag har hittills inte klickat på någon enda sportnyhet och borde verkligen slippa det dödutrymmet. Varje felvisad rubrik minskar längden på mitt besök och gör mig lite irriterad. I pappersupplagan fungerar det utmärkt – jag slänger sportdelen och koncentrerar mig på de delar som intresserar mig – på nätet har jag inte den möjligheten.

4. Skapa en ”Nyheter i korthet”-sektion
Jag har för lite tid för att orka läsa alla TT-nyheter, och vill ha en snabbsammanfattning av världens intressantaste nyheter. Gärna med två meningars förklaring á la Jardenberg. Våga länka ut till det som verkligen är intressantast – har New York Times en bättre artikel i området, länka då till den.

5. Låt innehållet komma till besökaren
Det är inte på DN.se som besökaren bor, det är i de egna sociala nätverken, på Twitter och på bloggar. Här måste ni lära av Youtube – skapa embed-varianter av alla era nyheter, så att bloggaren, twittraren och den sociala nätverkaren kan lyfta in ert innehåll (och era annonser) på sina egna sidor. De är den intresserade besökaren som är er nya distributionskanal.

6. Kommunicera med besökaren - på egna chattar, e-post, bloggar och på Twitter
Förutom att sprida budskapet om er fantastiska tidning, lär er av era läsare och ta hjälp av dem i den journalistiska processen. Fula kommentarer slipper ni som följer punkt 1 – Läsarnas reaktioner speglar ert innehåll. Bemöter ni läsaren med respekt så slipper ni de dåliga kommentarerna. Men kom ihåg – läsarnas kommentarer kommer alltid att spegla er publikations egna lägstanivå – en kvalitetsartikel intryckt bland skräp är inte respekt.

7. Håll ett positivt karmakonto
The Change Generation är en reaktion mot det ironiska, gnälliga och mobbande generation som frodades på 90-talet. Vi tar oss själva på allvar och det borde ni också göra. Vi vill dessutom se framåt. Artiklar om den gröna staden är intressant och är uppbyggligt, skvaller där ni fläker ut en dokusåpakändis är det inte. Känn efter, skriv artiklar som driver samhället framåt, och strunta i artiklar som bara gottar sig i människors lidande.

8. Tänk 360-modell
Vi är beredda att betala för journalistik, men inte upprapning av TT-nyheter och skvaller. Åk ut och föreläs, håll specialvisningar av filmer, ge användarna en ”jag prenumerarar på NN”-badge att visa på Facebook. Skapa en freemiumprodukt där premiumprodukten innebär upplevelser och är värdebärande. Vi vill visa upp oss som tänkande varelser, så låt oss då betala för att göra det.

9. Bryt mot konventionerna – blanda text, musik, video på ett snyggt och bra sätt
Skapa wikis över intressanta, aktuella händelser och fenomen – ja varför inte ha en sektion där användarna kan redigera i allt ert material? Och varför i hela fridens namn finns inte alla era tester och bildserier på Facebook?

10. Skapa en publikation som ni kan vara stolta över
Den kvalitativa journalistiken är det som vinner i längden – det är ingen slump att det är just New York Times och The Guardian som fungerar bäst på webben.

Friday, May 22, 2009

Dagens roligaste reklam: Toyota Urban Cruiser-flash

En liten bil som åker runt och rör sig som en leksaksbil - kan det vara något? Tja åtminstonde för mig, för rutan tog snabbt över intresset från Newsmillartikeln jag läste.
Hade den rört sig mer naturtroget hade jag nog struntat i den, nu känns det som om en imaginär 3-åring styr bilen.
Självklart förväntade jag mig interaktivitet, för det utstrålade den lilla flashen. Och ja, när musen förs över reklamen så kör bilen mot musen. Jag provade lite katt- och råttalek, men blev tyvärr lite besviken när allt som hände när bilen väl kom ifatt musen var att bilen stannade.



Men det är en bra liten flashreklam - rörelse är oerhört viktigt för att skapa intresse, och rörelse som är oväntad på något sätt är ännu viktigare. Att bilen rörde sig som en leksaksbil och dessutom körde utanför reklamen var också bidragande faktorer till att jag gillade flashen.
Hade bannern tydligare visat att den var interaktiv, och dessutom haft en liten slutkläm när bilen väl kör över musen, så hade reklamen varit en fullträff.

Thursday, May 21, 2009

The Stimulist – journalistik för The Change Generation

Sex journalister som dagligen skriver varsin artikel. Det är den nya sajten The Stimulist recept på en nyhetssajt för The Change Generation. Raka motsatsen till Sveriges senaste ”stora journalistiska satsning”, Nyheter24.

Och The Stimulist tänker så rätt. Med våra Trusted Networks på Twitter, Facebook och andra sociala nätverk är det kvalitet, inte kvantitet, som räknas. Dagarna då vi slösurfade in på hundra sajter är över, tiden när vi kände oss tvingade att läsa allt material från 100 nyhetskällor har passerat. Med våra sociala nätverk kan vi räkna med att vi ändå inte missar nyheter av vikt.

Våra sociala nätverk är vår nya redaktör. Spilltexter som bara är ännu en upprapning av samma TT-text som vi redan sett på åtta andra sajter är inget vi vill lägga dyrbar tid på. Vi vill ha det bästa, det intressantaste och det som det talas om just nu. Tid är dyrbar och vår mediekonsumtion blir mer diversifierad för varje dag som går. Varje meningslös artikel som missas innebär mer tid åt annan, roligare och bättre, mediekonsumtion.

För alla publicister, bloggar, tidningar, tv-kanaler, är det här stora nyheter. Strösurfandet, när en användare går in för att själv se om det har skrivits något spännande, minskar. Rekommendationerna ökar. En blogg blir idag mer relevant och värdefull med ett riktigt bra inlägg än tio halvdåliga.

För oss konsumenter är det här fantastiskt. Vi slipper skval och de artiklar vi konsumerar är kvalitetsgranskade av vårt sociala nätverk. För en publikation utan eget nyhetsvärde är det värre; Utan kontinuerlig reklam försvinner strösurfaren vilket minskar reklamintäkterna. Nyheter24 kommer aldrig att lyckas skapa tillräckligt många vanesurfare, utan står beroende av sina spottar på tv för all framtid. Aftonbladet klarar sig givetvis så länge deras tidning och löpsedel finns i samtliga affärer.

Den stora vinnaren blir den kvalitativa journalistiken. Journalister som Maciej Zaremba med sina långa, djuplodande artikelserier kommer att ha en stark viral effekt och ge de reklamintäkter som tidningarna så väl behöver.

Monday, May 11, 2009

Mikrobloggen skapar ett beroende

Mikrobloggen är årets mest hajpade trend - antagligen med rätta, då twitter och liknande tjänster fullständigt kommer att revolutionera vårt sätt att kommunicera och konsumera media.
Men samtidigt finns det en oerhört tydlig baksida, som inte så ofta tas upp inom sfären av sociala medieexperter - Mikrobloggande som ett beroende.

Natasha Schull, antropolog vid MIT, berättade på Gel Conference om de mekanismer som ligger bakom den enarmade banditens framgångar. "Det handlar inte så mycket om att man vill ha en storvinst - det handlar om att spelaren vill komma in i ett flöde", säger Schull.

När vi matas med intryck, reagerar och därefter får återkoppling på vårt agerande skapas ett flöde. Många av oss kan säkert känna igen flödet från datorspel som Sim City, Tetris, Civilization och kanske tom World of Warcraft. Händelser på skärmen, vi reagerar, vårt agerande leder till nya händelser osv. Samma flöden som i en modern enarmad bandit.

Varför dessa flöden är så ofattbart fängslande kan jag bara spekulera i - kanske ger ett flöde där "allt" stämmer kontinuerligt små mikrobelöningar, kanske innebär engagemanget som flödet kräver att vi upplever en total verklighetsflykt.

Men oavsett de bakomliggande orsakerna så är snygga flöden riktigt, riktigt beroendeframkallande, och jag tycker att Natasha Schull tydligt illustrerar detta i sin forskning.

Mikrobloggarna uppfyller dessvärre (och dessbättre) samtliga krav på ett beroendeframkallande flöde - du får kontinuerliga intryck att ta ställning till och reagera på, du får kontinuerlig feedback på dina inlägg, och allt går i en oändlig loop som aldrig tar slut.

Att mikrobloggandet väcker starka känslor var oerhört tydligt när den svenska "bubblan" flyttade från Jaiku till Bloggy - ett faktum som givetvis kan bero på en social aspekt, att en grupp riskerade splittras, men kanske var det helt enkelt så att mikrobloggarna i bubblan helt enkelt var rädda för att förlora sin kontinuerliga "fix"?

Mikrobloggar är ett fantastiskt verktyg. Men frågan är om man verkligen vågar pusha så stenhårt för ett format som riskerar att missbrukas av användaren? Sociala medier i all ära - men vilken arbetsgivare skulle ställa en enarmad bandit på jobbet?


Natasha Schüll at Gel 2008 from Gel Conference on Vimeo.



Mail som missbruk

Tuesday, May 5, 2009

Piraterna laddar upp inför EU-valet

Ok att det snart är val, men det här var lite överdrivet. (Jag överväger för övrigt själv att rösta på PP i EU-valet).