Monday, June 1, 2009

Google Wave - Det är protokollet som gör det!


Google Wave slog världen med häpnad i helgen. För dig som inte har kikat på videon ännu, så är den verkligen ett måste!



Oerhört kortfattat så är Google Wave ett protokoll för smidig kommunikation över nätet. I sitt basicutförande kan man säga att protokollet liknar en blandning mellan en wiki och ett mikroflöde, men bara det räcker givetvis inte för att få oss glada; Wave har ett öppet protokoll och är opensource, och som utvecklare kan du skapa egna robotar, tillägg och Wave-servrar. I demon hade de bland annat implementerat schack och bilddelning, en robot som i realtid översätter text, och en buggtracker.
Allt såg oerhört smidigt ut, och då det är samma gäng bakom Wave som bakom Google Maps så blir förväntingarna på Google Wave väldigt höga.

Men det är ändå protokollet som gör hela skillnaden - Wave är inte tänkt som en produkt som bara kan användas bakom slutna dörrar, utan inbyggt i protokollet finns tänket som gör det möjligt för alla implementationer och användarbaser att kommunicera direkt med varandra - precis det som gjort Emailen så oerhört stort!

Google Wave är fortfarande prerelease och finns inte ens som öppen beta. Den förväntas komma senare i år, och jag ser verkligen fram emot den öppna betan - Jag kommer att vara vaken många nätter framför Google Wave.

No comments: