Humanisterna är på offensiven på nätet med en ruskigt snygg kampanj: Gud finns nog inte. Kampanjen på nätet är nära nog exemplariskt uppbyggd med en interaktiv guide där du svarar på frågor om din tro, samtidigt som du smidigt får information om Humanisternas budskap. Det hela kompletteras med ett debattforum med fokus på några få frågeställningar samt ytterligare information om Humanisternas verksamhet. Jag skulle nästan våga säga att samtliga riksdagspartier borde använda formatet inför valet 2010.
Men det tråkiga med Humanisterna är som vanligt deras aggressivitet. Jag kan inte låta bli att undra om de inte har förväxlat begreppen religion och sekterism. Min egen erfarenhet av troende personer som inte tillhör en mer sektliknande rörelse är att de visar upp ett större mått av öppenhet och tolerans än Humanisterna själva.
Religion är ett svårt kapitel. Precis som naturvetenskap och evolution har använts av fascister för att skapa anhängare så finns det många exempel i historien där religionen fått stå som ursäkt för despoters personliga maktsträvanden. Och det finns onekligen en mängd sekter vars religiösa ledare sprider allt annat än toleranta budskap.
Men att klumpa ihop sekteristiska rörelser och historiska despoters maktsträvanden med majoritetens vardagsreligiositet, det är ett ganska billigt grepp. Precis som det är billigt att ta kontroll över oljan i mellanöstern genom att terroriststämpla alla muslimer.
Religionen och dess manifestationer är väldigt viktiga för många av oss. Det märks inte minst idag på midsommarafton, då vi firar sommarsolståndet (en vecka tidigt) genom att dansa runt en fallossymbol och dricka oss mer berusade än vanligt. Tusen år av kristendom har inte förmått att bryta denna tradition.
För många av oss är en religiös inramning av livets betydelsefulla händelser inte alls oviktig. Att gifta sig i kyrkan, vilket humanisterna verkar se som ett riktigt oskick, innebär att vigseln blir något djupare än bara ett juridiskt kontrakt. För de många av oss som är agnostiker, lätt troende (jag tror på nånting men vet inte riktigt vad) så är det säkert en liten trygghet både att partnern lovar något inför just högre makter och att man dessutom får en välsignelse.
Att döpa ett nyfött barn är också en ceremoni som känns värdig firandet av det nya livet.
Jag har inget emot övertygade ateisters arbete för ett tolerantare samhälle. Men jag har väldigt svårt för Humanisternas väldigt agressiva ton, deras skuldbeläggande av tro och deras sekteristiska tendenser. Jag upplever helt enkelt att de trycker ner sitt budskap i min hals på ett lika påfrestande sätt som den genomsnittlige sektens missionärer.
Några andra länkar: Mymlan Humanisterna om sekter Dagen om gud finns nog inte
Friday, June 19, 2009
Blandar Humanisterna ihop religion med sekterism?
Posted by Mattias Aspelund 0 comments
Labels: Humanisterna, religion, sekt
Monday, June 1, 2009
Välkommen till The Swedish Wire
"Det är hårfin skillnad mellan att vara modig och att vara dum." Det säger Johan Nylander om sin nya sajt The Swedish Wire.
Jag vet inte om jag är helt såld på affärsidén, men jag tycker att Johan Nylanders tilltal känns väldigt fräscht. Där många andra bara ser minsta gemensamma nämnare verkar Johan ta sin tänkta publik på allvar. Sajten, som jag tror riktar sig till en typisk The Economist-läsare med stort sverigeintresse, är av ganska typiskt webbtidningssnitt och har artiklar som rör industri, ekonomi och politik. Värt en titt och framförallt gammal hederlig länkkärlek. Bara Johans uttalande motiverar ett besök.
Posted by Mattias Aspelund 0 comments
Labels: business, current affairs, sweden, The Swedish Wire
Google Wave - Det är protokollet som gör det!
Google Wave slog världen med häpnad i helgen. För dig som inte har kikat på videon ännu, så är den verkligen ett måste!
Oerhört kortfattat så är Google Wave ett protokoll för smidig kommunikation över nätet. I sitt basicutförande kan man säga att protokollet liknar en blandning mellan en wiki och ett mikroflöde, men bara det räcker givetvis inte för att få oss glada; Wave har ett öppet protokoll och är opensource, och som utvecklare kan du skapa egna robotar, tillägg och Wave-servrar. I demon hade de bland annat implementerat schack och bilddelning, en robot som i realtid översätter text, och en buggtracker.
Allt såg oerhört smidigt ut, och då det är samma gäng bakom Wave som bakom Google Maps så blir förväntingarna på Google Wave väldigt höga.
Men det är ändå protokollet som gör hela skillnaden - Wave är inte tänkt som en produkt som bara kan användas bakom slutna dörrar, utan inbyggt i protokollet finns tänket som gör det möjligt för alla implementationer och användarbaser att kommunicera direkt med varandra - precis det som gjort Emailen så oerhört stort!
Google Wave är fortfarande prerelease och finns inte ens som öppen beta. Den förväntas komma senare i år, och jag ser verkligen fram emot den öppna betan - Jag kommer att vara vaken många nätter framför Google Wave.
Posted by Mattias Aspelund 0 comments
Labels: Google Wave